232
“ DELE ” Diploma de limba spaniolă ca limbă străină

Cum pot obţine diploma mea DELE ?

Informaţi-vă aici “ EXAMEN DELE - PAS cu PAS ”

Această pagină web a fost concepută de “Instituto Español Murallas de Avila S.L.” (“IEMA” – www.iema.com) pentru a vă facilita accesul la informaţiile utile despre diploma DELE – probele de examinare DELE, nivelurile de pregătire, condiţiile de înscriere etc. Deşi dorim să vă oferim informaţii cât mai precise şi de actualitate, nu ne putem asuma responsabilitatea pentru modificările de ultimă oră (preţuri, date etc.)

În urmatorii opt paşi veţi găsi prezentate într-un mod eficient şi clar, toate informaţiile necesare şi utile pentru ca dumneavoastră să descoperiţi drumul cel mai scurt către obţinerea diplomei DELE.

[Clic pentru mai multe informații]


“ DELE - PAS CU PAS ” vă ajută să vă clarificaţi nelămuririle şi oferă răspunsuri celor mai frecvente întrebări. Totodată vă oferim un test pentru a vă verifica cunoştinţele de limbă spaniolă şi pentru a vă aprecia nivelul de pregătire actual.

Mai mult decât atât, vă oferim sfaturi practice pentru a trece cu succes examenul DELE.

În speranţa că informaţiile noastre v-au fost de ajutor,

vă dorim mult succes, pentru examenul DELE !!!


124
I. Primul pas. Informaţii generale

Ce reprezintă " Diploma DELE " ?

[Clic pentru mai multe informații]


Institutul Cervantes acordă diplome DELE - Diplome de limba spaniolă ca limbă straină - în numele Ministerului Educaţiei şiŞtiinţei din Spania.

Diploma DELE este un certificat oficial, recunoscut pe plan internaţional, prin care puteţi dovedi gradul de cunoaştere a limbii spaniole.


127
Ce avantaje îme aduce diploma DELE ?

[Clic pentru mai multe informații]Diploma DELE reprezintă o calificare suplimentară a cunoştinţelor de limbă spaniolă deja acumulate în şcoala sau universitate. Datorită caracterului internaţional al diplomei DELE, vă puteţi mări şansele unei cariere profesionale în firme şi organizaţii spaniole, atât pe plan naţional cât şi internaţional.

Video: CLICK HERE


128
Care sunt nivelurile DELE?

[Clic pentru mai multe informații]


În prezent există 6* niveluri DELE:

Diploma de español nivel A1

Diploma de español nivel A1 Escolar*

Diploma de español nivel A2

Diploma de español nivel A2/B1 Escolar*

Diploma de español nivel B1

Diploma de español nivel B2

Diploma de español nivel C1

Diploma de español nivel C2


Diploma DELE nivelul A1 este certificată de limba lingistica spaniola ce inviva nivelus aces (A1) de Marco comun european de referinta. Este diploma garantrată la care persoana poate că rezolve situatia de comunicare usuare in viata de cu zè. Certifică o competenţă lingvistică suficientă atât pentru a înţelege şi a acţiona corespunzător în situaţii comune din viaţa cotidiană, cât şi pentru a putea comunica nevoi şi dorinţe elementare.

El Diploma de Español Nivel A2 acredita que el candidato es capaz de comprender frases y expresiones cotidianas de uso frecuente relacionadas con áreas de experiencia que le son especialmente relevantes (información básica sobre sí mismo y su familia, compras, lugares de interés, ocupaciones, etc.).

Nivelul DELE B1 corespunde, conform Cadrului comun de referinţă pentru limbi străine al Uniunii Europene (´Common European Framework of Reference for Languages´), indicelui de evaluare B1. În mod normal acest nivel ar trebui să oglindească cunoştinţele de limbă spaniolă acumulate până la terminarea liceului. În plan profesional indică aptitudinea de a folosi limba spaniolă în contexte ce nu implică luarea de decizii.

Nivelul DELE B2 dovedeşte o competenţă lingvistică suficientă pentru a purta o conversaţie cotidiană ce nu implică folosirea unui limbaj specializat (termeni tehnici, juridici, economici etc). Reprezintă echivalentul cunostinţelor de limbă spaniolă cerute la începutul unui studiu universitar în aproape toate ţările europene şi coincide cu indicele de evaluare B2.În plan profesional acest nivel semnifică capacitatea de a folosi limba spaniolă în situaţii de lucru cunoscute şi de a realiza sarcini de rutină cu un nivel de autonomie normal

Nivelul DELE C1 confirmă competenţa lingvistică necesară pentru a purta o conversatie ce implică atât folosirea unui limbaj elevat, cât şi cunoaşterea factorilor de natură pragmatico – culturali. Nivelul DELE C1 certifica un nivel de competenţă lingvistică similar ori superior celui atestat prin licenţa de absolvire a studiilor universitare de filologie hispanică, în aproape toate ţările europene. Este echivalentul indicelui de evaluare C1 al Cadrului comun de referinţă pentru limbi străine al Uniunii Europene. În plan profesional este dovada că deţinătorul diplomei DELE poate folosi limba spaniolă în orice gen de situaţie şi în orice context pentru a îndeplini sarcini ce implică luări de decizii.

El diploma de español nivel C2 acredita la capacidad del usuario de la lengua para desenvolverse en cualquier situación en la que se requiera comprender prácticamente todo lo que se oye o se lee, independientemente de la extensión de los textos, de su complejidad o grado de abstracción, del grado de familiarización con los temas que tratan, de la variedad de la lengua que empleen o de la necesidad de realizar inferencias y otras operaciones para conocer su contenido; para expresarse de forma espontánea con gran fluidez y una enorme precisión semántica y gramatical, lo que permite diferenciar matices de significado incluso en ámbitos académicos o laborales con un alto grado de especialización y de complejidad.»


*A1 Escolar:
- Structura examen și recunoașterea ca A1
- Vocabular pentru studenți (11 – 17 ani)
- Alegere multiplă este simplificat


*A2/B1 Escolar:
- Structura examen și recunoașterea ca A2, B1
- Vocabular pentru studenți (11 – 17 ani)


129
II. Pasul doi. Cum pot afla nivelul meu de pregătire ?

[Clic pentru mai multe informații]


Vă putem oferi o evaluare generală a nivelului dumneavoastră actual de cunoaştere a limbii spaniole. Această evaluare se bazează în principal pe analiza cunoştinţelor gramaticale şi lexicale.Dorim însă să precizăm că o astfel de apreciere de la distanţă nu poate înlocui precizia unei evaluari directe. Într-o astfel de întrevedere vă putem oferi în plus atât teste orale, cât şi o analiză a capacităţilor de exprimare scrisă. Doar în acest fel veţi avea o imagine elocventă a cunoştinţelor dumneavoastră de limba spaniolă. Totodată vă putem recomanda şi sesiunea de examen DELE la care puteţi lua parte în funcţie de nivelul dumneavoatra actual de pregătire.

Pentru a vă forma o părere generală asupra nivelului cunoştinţelor dumneavoastră de limbă spaniolă, vă recomandăm urmatorul test: Examen de nivel

Timp de lucru recomandat: 45 minute. CLICK HERE


130
III. Pasul trei. Unde şi cum mă pot pregăti pentru examenul DELE?

Este recomandabil să luaţi parte la un curs pregătitor DELE, de preferinţă imediat înainte de examenul propriu-zis. Acest curs vă este util atât pentru a obţine cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru un astfel de examen, cât mai ales pentru a vă familiariza cu structura lui specifică şi cu tehnicile sale speciale, indispensabile pentru a trece cu succes probele DELE.

Pot avea acces la modele de examene anterioare sau la materiale ajutătoare DELE?

[Clic pentru mai multe informații]


Toate materialele de la examenele DELE sunt proprietatea Institutului Cervantes şi nu pot fi publicate de către o altăparte. Cu toate acestea, Instituto Español Murallas de Avila, fiind acreditat de Institutul Cervantes ca centru de pregătire pentru examenul DELE, are posibilitatea de a-şi familiariza elevii cu structura, conţinutul şi procedurile de examinare DELE.

Centrele de examinare DELE:
https://examenes.cervantes.es/es/dele/donde

Instituto Español Murallas de Ávila este, de asemenea, un centru de examinare DELE. Dacă doriți să vă pregătiți pentru examenul DELE, o puteți face aici pentru că veți profita de experiența acestui centru pentru a trece examenul mai ușor.


131
Unde pot participa la un curs de pregatire pentru examenul DELE?

[Clic pentru mai multe informații]


O buna cunoaştere a limbii spaniole este necesară dar nu şi suficientă pentru a trece cu succes probele examenului DELE. De o importanţă majoră sunt tehnicile speciale ce trebuiesc ştiute şi aplicate în timpul examinării.

Din experientă putem afirma că mulţi candidaţi nu au trecut examenul DELE în ciuda cunoştinţelor lor foarte bune de limbăspaniolă. Din cauza emoţiei şi a cerinţelor neaşteptate (înţelegerea instrucţiunilor, completarea formularelor), mulţi candidaţi au greşit la cele mai uşoare sarcini. De aceea este foarte important să existe o bună instruire anterioarăexaminarii şi o iniţiere în tehnicile de lucru ale examenului DELE. O astfel de pregătire o puteţi obţine în cadrul cursului pregătitor ce vă este oferit de Instituto Español Murallas de Avila (IEMA) ca centru acreditat pentru pregatirea examenului DELE.

Instituto Cervantes de la pagina 29 prezintă recomandări ale raportului său privind o iulie 2011 că IEMA (Instituto Español de Ávila Murallas) ofera cursuri de spaniola, concepute special pentru a pregăti studenţii săi pentru examenul DELE.

Dacă doriţi să participaţi la un curs de pregătire pentru examenul DELE, vă puteţi informa aici: www.iema.com


132
IV. Pasul patru. Înmatricularea pentru examenul DELE

Cum se înregistrează?

[Clic pentru mai multe informații]


Vă puteți înscrie online în cazul în care doriți să faceți testul în Spania sau în centrul de examinare, în cazul DELE care are loc în afara Spaniei. Pentru examenele școlare, vă puteți înscrie la centrul de examen.


133
Mai multe informații:

https://examenes.cervantes.es/es/dele/inscribirse

[Clic pentru mai multe informații]


Pe această pagină sunt de asemenea atașate pentru descărcare.


134
V. Pasul cinci. Înscrierea propriu – zisă la examenul

Unde mă pot înscrie pentru examenul "general" DELE?


https://examenes.cervantes.es/es/dele/inscribirse

[Clic pentru mai multe informații]


Unde pot înregistra pentru examenul DELE A1 „escolar“ DELE A2/B1 „escolar“?

Testele DELE pot fi înregistrate printr-un centru oficial de certificare DELE acreditat, cum ar fi "Instituto Español Murallas de Ávila", prin intermediul următorului link, unde puteți alege între diferitele centre de examinare DELE și unde veți găsi mai multe informaţii:

http://www.dele.fedele.org/iema

https://examenes.cervantes.es/es/dele/inscribirse


135
Cât costă taxa de examinare DELE ?

[Clic pentru mai multe informații]


Taxa de examinare DELE depinde de nivelul examenului şi de ţara în care se face examinarea. Orientativ, vă prezentămpreţurile valabile pentru anul 2018 în Spania; chiar şi aceste preţuri pot varia în funcţie de centrul de examinare DELE. Preţuri orientative:

DELE Nivel A1: 108 €

DELE Nivel A2: 130 €

DELE Nivel B1: 160 €

DELE Nivel B2: 190 €

DELE Nivel C1: 205 €

DELE Nivel C2: 220 €

DELE Nivel A1 Escolar: 108 €

DELE Nivel A2-B1 Escolar: 160 €


136
Unde și cum plătesc taxele pentru examenul DELE?Centrul de examinare DELE vă informează.

Mai multe informații:
https://examenes.cervantes.es/es/dele/inscribirse

[Clic pentru mai multe informații]


Examenul este plătit în timpul procesului de înregistrare.


257
VI. Pasul şase. Prezentarea la examen

Când mă pot înscrie şi prezenta la examenul DELE?


EXAMENUL DELE IULIE 2018
Datele examenului
13 iulie
Examene: A2, B1, B2, C1
Data de înscriere: până la 23 mai


EXAMENUL DELE SEPTEMBRIE 2018
Datele examenului
14 septembrie
Examen: A2
Data de înscriere: până la 1 august


EXAMENUL DELE OCTOMBRIE 2018
Datele examenului
5 octombrie
Examene: A2, B1, B2
Data de înscriere: până pe 22 august


EXAMENUL DELE NOIEMBRIE 2018
Datele examenului
09 noiembrie și 10 noiembrie
Examene:
9.11 - A1 escolar și A2/B1 escolar
10.11 - A1, A2, B1, B2, C1, C2
Data de înscriere: până la 3 octombrie


EXAMENUL DELE FEBRUARIE 2019
Datele examenului
8 februarie
Examene: A2
Data de înscriere: până pe 9 ianuarie


EXAMENUL DELE APRILIE 2019
Datele examenului
5 aprilie
Examene: B1
Data de înscriere: până pe 6 februarie


EXAMENUL DELE MAI 2019
Datele examenului
24 mai
Examene:
24.5 - A2
Data de înscriere: până la 27 martie


EXAMENUL DELE IULIE 2019
Datele examenului
12 iulie
Examene: B2
Data de înscriere: până pe 16 mai


EXAMENUL DELE SEPTEMBRIE 2019
Datele examenului
13 septembrie
Examene: A2
Data de înscriere: până pe 24 iulie


EXAMENUL DELE OCTOMRIE 2019
Datele examenului
4 octombrie
Examene: B2
Data de înscriere: până pe 21 august


EXAMENUL DELE NOIEMBRIE 2019
Datele examenului
22 noiembrie și 23 noiembrie
Examene:
22.11 - A2
Data de înscriere: până la 9 octombrie


137
În cazul în care în Spania pot să mă înregistrez și să mă înscriu la examenul DELE?

http://www.dele.fedele.org/iema

[Clic pentru mai multe informații]


Înregistrarea pentru școala DELE A1 și testele școlare A2/B1 trebuie să fie procesată printr-un centru de înregistrare DELE acreditat, cum ar fi prin link-ul http://www.dele.fedele.org/iema în termenele stabilite Pentru fiecare apel.

Pentru toate celelalte examene DELE trebuie să vă înregistrați:
https://examenes.cervantes.es/es/dele/inscribirse


139
Unde în lume pot susţine examenul DELE?


[Clic pentru mai multe informații]


Puteți lua examenul DELE practic în întreaga lume. Pentru a cunoaște orașul unde puteți lua examenul DELE, faceți clic aici.

Mai multe informații:
https://examenes.cervantes.es/es/dele/donde


140
Ce documente trebuie să prezint în ziua examinării DELE ?

[Clic pentru mai multe informații]


- buletinul de înregistrare care vi-a fost dat în centrul de examinare sau că ați trimis sistemul de înregistrare online la adresa dvs. de e-mail; (Pe hârtie sau pe suport digital)
- pașaportul și documentul oficial de identitate a fotografiilor pe care l-au depus la momentul înregistrării; În cazul solicitanților din statele membre ale Uniunii Europene, pașaportul poate fi înlocuit cu actul de identitate al țării de origine, împreună cu certificatul de înregistrare a cetățenilor Uniunii.
- examenul oficial de examinare, pe care l-au primit de la centrul de examinare.

(Sursa: https://examenes.cervantes.es/es/dele-para-escolares/preguntas-frecuentes)


141
VII. Pasul şapte. Examenul DELE

În ce constă examenul DELE ?

[Clic pentru mai multe informații]


Candidatul trebuie să treacă testul cu 60% peste 100%.


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL A1

• Citirea comprehensiunii (45 de minute)
• Ascultă înțelegerea (20 de minute)
• Exprimarea scrisă și interacțiunea (25 de minute)
• Expresia orală și interacțiunea (15 minute)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL A1 "escolar"

• Citirea comprehensiunii (45 de minute)
• Ascultă înțelegerea (20 de minute)
• Exprimarea scrisă și interacțiunea (25 de minute)
• Expresia orală și interacțiunea (10 minute)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL A2

• Citirea comprehensiunii (60 de minute)
• Ascultă înțelegerea (35 de minute)
• Exprimarea scrisă și interacțiunea (50 de minute)
• Expresia orală și interacțiunea (15 minute)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL A2/B1 "escolar"

• Citirea comprehensiunii (45 de minute)
• Ascultă înțelegerea (20 de minute)
• Exprimarea scrisă și interacțiunea (25 de minute)
• Expresia orală și interacțiunea (10 minute)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL B1

• Citirea comprehensiunii (70 de minute)
• Ascultă înțelegerea (40 de minute)
• Exprimarea scrisă și interacțiunea (60 de minute)
• Expresia orală și interacțiunea (15 minute)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL B2

• Citirea comprehensiunii (70 de minute)
• Ascultă înțelegerea (40 de minute)
• Exprimarea scrisă și interacțiunea (80 de minute)
• Expresia orală și interacțiunea (20 minute)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL C1

• înțelegerea citirii și utilizarea limbii (90 de minute)
• Ascultarea și utilizarea limbii (50 de minute)
• Abilități integrate. Ascultarea înțelegerii și a exprimării scrise și a interacțiunii (80 de minute)
• Abilități integrate. Citirea comprehensivă și expresia orală și interacțiunea (20 minute și 20 de minute de pregătire)


EXAMENUL DELE pentru NIVELUL C2

• Uso de la lengua, comprensión de lectura y auditiva (105 minutos)
• Destrezas integradas: comprensión auditiva y de lectura y expresión e interacción escritas (150 minutos)
• Destrezas integradas: comprensión de lectura y expresión e interacción orales (20 minutos y 30 minutos de preparación)


142
VIII. Pasul opt .După examenul DELE

Când pot afla rezultatele de la examenul DELE?

[Clic pentru mai multe informații]


- Candidații vor avea rezultatele testului DELE în aproximativ trei luni. Cu toate acestea, Instituto Cervantes se străduiește să se asigure că calificările sunt pregătite într-o perioadă mai scurtă, astfel încât, de îndată ce calificările să fie publicate, informează candidații prin e-mailul candidatului și prin portalul de examene.
- Instituto Cervantes raportează că nu este posibilă furnizarea de calificări candidaților înainte de data publicării.
- După ce au fost publicate calificările, toți candidații vor putea accesa certificarea lor de calificare, certificată în mod valid, în spațiul lor privat al portalului Instituto Cervantes. Candidații care au obținut calificarea generală APTO vor primi diploma corespunzătoare, care va fi trimisă prin intermediul centrului de examinare corespunzător.

(Sursa: https://examenes.cervantes.es/es/dele/preguntas-frecuentes)


143
Pot contesta rezultatele?

[Clic pentru mai multe informații]


Toți candidații vor avea dreptul de a face orice pretenții pe care le consideră în fața Institutului Cervantes prin sediul central al Institutului Cervantes, la http://sede.cervantes.gob.es/.

(Sursa: https://examenes.cervantes.es/es/dele/preguntas-frecuentes)


144
În speranţa că informaţiile noastre v-au fost de ajutor,

[Clic pentru mai multe informații]


vă dorim mult succes,

pentru examenul DELE !!!